Vista on hieno

Käytin eilen Vistaa hieman pidempään kuin pikaisen markettitestin verran, ja onhan se hieno. Jos sattuisin olemaan XP-käyttäjä eivätkä raha ja sen sellaiset järkisyyt vaikuttaisi, siirtyisin kirkuen Vistaan [jos järkisyyt vaikuttaisivat, en olisi alun alkaenkaan XP-käyttäjä].

Mac-tyyliset ja verkossa yleiset kolmiot ovat nähdäkseni havainnollisempi tapa esittää avautuvia ja sulkeutuvia kansioita kuin vanhastaan käytetyt plussat ja miinukset. Yleistyvillä laajakuvaisilla näytöillä työpöydän reunassa saattaa hyvinkin olla tilaa gadgeteille. [Olisi melkein luontevampaa, että widget olisi MS:n käyttämä termi, sillä se voisi olla Windows Gadget.] Näytön oikea reuna on sittenkin huono sijainti millekään, sillä vierityspalkit sijaitsevat oikealla ja Fittsin lain mukaan on hyväksi, jos tämä reuna on tyhjillään. En tiedä, onnistuuko siirtäminen vasempaan laitaan. Alt + sarkain -yhdistelmä on kummasti käyttökelpoisempi esikatseluiden myötä. Windows + sarkain -toiminto ei hyödyllisyydeltään vastaa exposéa.

Alkuihastuksen jälkeen en osaa sanoa mitäään erityistä. Läpinäkyvyydet tapaavat näyttää kivoilta, ja kaikki toimi hyvin nopeasti. Väriteemoja oli tarjolla useampi, Mac OS X:ssä on vain kaksi, ja tämä vähän ärsyttää minua. Kaikki oli kovin wow, mutta pohjimmiltaan mikään ei ole muuttunut.

Tässä kuvassa olen klikannut Näytönsäästäjän asetukset -ikkunan Asetukset…-painiketta. Dialogi kertoo, että asetuksia ei ole. Apple kehitti 80-luvun alussa juuri tällaisia tilanteita varten mullistavan konseptin: disabloidun käyttöliittymäelementin. Kannattaa kokeilla.

ei asetuksia

Tuttuun tapaan Näytönsäästäjän asetukset -ikkunaa ei tietenkään voi liikuttaa sillä aikaa, kun modaalinen OK-dialogi on avoinna. Tässä tapauksessa siitä tuskin on haittaa, mutta joskus aina on.

Liitin kuvakaappaukseen Paintiin, joka näyttää aiempaa kivemmalta, mutta on yhtä kaikki kamala eikä osaa vieläkään pitää kahta dokumenttia auki yhtä aikaa. Oletustallennusmuoto on sentään muuttunut bmp:stä jpg:ksi.

Lopulta heitin tiedoston roskakoriin, ja XP:n tavoin tästä seuraa dialogi, joka kysyy, olenko varma. Tämä on huono idea. Aina kun mahdollista, moiset varmistusdialogit tulisi kiertää peruutustoiminnon avulla, sillä varmistukset kehittyvät rutiineiksi, jolloin ne eivät palvele alkuperäistä tarkoitustaan, vaan toimivat ainoastaan hidastetöyssyinä [Aza Raskin näemmä kirjoitti aiheesta juuri.]. Roskakori on nerokas peruutustoiminto, joka tarjoaa paitsi loputtoman historian, myös vapauden poiketa kronologiasta ja tekee kaiken paljon helppotajuisemmin kuin Photoshopin hankala historiapaletti.

Ongelma vain on, että ihmiset haluavat pitää roskakorinsa tyhjinä, jolloin alkuperäinen peruutusajatus unohtuu, ja joudutaan turvautumaan jatkuviin varmistusviesteihin. Kuulemma vanhojen Mac-käyttöjärjestelmien sympaattinen pullistuva roskakori poistettiin, sillä se näytti olevan niin tuskissaan, että käyttäjät kokivat velvollisuudekseen helpottaa sen kärsimystä.

Mac OS X ei (periaatteessa…) anna avata tiedostoja roskakorista, mikä on tarkoituksellinen ominaisuus. Tiedoston avausta yrittäessään saa eteensä dialogin, joka kehottaa siirtämään tiedoston pois roskakorista ennen avaamista. Olisi kohtuullista, että tässä olisi painike “Siirrä työpöydälle ja avaa”, mutta ainoa vaihtoehto on OK. Finder nyt on Finder.

Vistassa roskakorissa sijaitsevan tiedoston kaksoisklikkaaminen ei avaa kohdetta vaan yllättäen ja ilman selityksiä sen Properties-ikkunan. Hieman hämmentävää.

Varmistaessaan, halutaanko roskakori todella tyhjentää, Vista kertoo esimerkillisesti, mikä tiedosto on kyseessä ja paljonko se vie tilaa. Mac OS kertoi ennen Mac OS X -aikaa roskakorin sisällön viemän tilan, mutta enää jostain syystä ei. Kovalevyään raivatessaan saa sittenkin kummasti tyydytystä tästä tiedosta, joten sen puuttuminen on sääli.

Testatakseni, kertooko Vista roskakorin kokonaiskoon, tein kopion roskakoriin siirtämästäni kuvakaappaustiedostosta. Painoin vanhasta tottumuksesta ctrl + D niin kuin duplicate, mutta Windowsilla ctrl + D tarkoittaakin deleteä. Joku voisi kysyä, miksi toiminnolle tarvitaan kaksi vaihtoehtoista näppäinoikotietä.

Kuinka vain, Vistakaan ei näemmä kerro poistettavien tiedostojen kokoa, jos niitä on roskakorissa enemmän kuin yksi.

[Tämä merkintä on palautettu varmuuskopiolta tietokantahaaksirikon jälkeen, joten kommentit ovat kadonneet.]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s