Capslock Applen uudessa näppäimistössä

Kirjoitin aiemmin turhaumistani capslock-näppäimen olemassaoloon ja sain ohjeet sen poistamiseksi käytöstä.

Näemmä Applekin on tiedostanut, että valtaosa näppäimen painalluksista on vahinkoja ja suunnitellut uuden näppäimistönsä sen mukaan. Nopea vahinkonäpäytys ei aktivoi capslockia, vaan tähän tarvitaan pidempi harkittu painallus. Pois päältä capslockin sen sijaan saa nopeallakin painalluksella. Eleganttia, do what I mean.

Videolla toiminta havainnollistuu hyvin.

Samalla näkyy myös Applen tapa pitää toisiinsa liittyvät asiat lähekkäin. Capslockin statusvalo on alkuperäisestä iMacista lähtien sijainnut itse painikkeessa sen sijaan, että se olisi piilotettu näppäimistön toiseen päähän. Asiaan toki vaikuttaa sekin, ettei Applen näppäimistöissä ole hyödyttömiä scrolllock- ja numlock-painikkeita.

8 kommenttia artikkeliin ”Capslock Applen uudessa näppäimistössä

 1. Sama logiikkahan Apple on soveltanut näppäimistön eject-painikkeen kanssa. Äänenvoimakkuutta säätelevien näppäinten seurassa olevaan ejectiin on helppo osua vahingossa, joten pidemmän painalluksen vaatiminen ehkäisee tehokkaasti cd-aseman tarpeetonta availua. Omaan pöytäkoneeseeni ominaisuus ilmestyi päivityksen myötä joskus taannoin, mutta ilmeisesti kannettavien kanssa tämä on saattanut olla normaali käytäntö jo pidempäänkin.

 2. Sen verran täytyy ihmetellä, että minun Macbookissani on ainakin numlock. Josko niitä ei sitten harrasteta täysikokoisisissa näppäimistöissä, joissa on oikeatkin numeronäppäimet?

 3. Pni, totta. Kannettavissa se ei tosin ole turha, sillä niissä ei ole numeronäppämistöä.

  Ja niissäkin Apple on sisällyttänyt valon itse painikkeeseen eikä siirtänyt sitä epästandardisti jonnekin, kuten moni valmistaja tapaa tehdä.

 4. Sori, pari kommenttia oli juuttunut matkan varrelle.

  Numlockin tarve täysikokoisissa näppäimistöissä ajoittuu (ymmärtääkseni) aikaan, jolloin niissä ei ollut erillisiä nuolinäppäimiä. Näin numlockilla valittiin, haluttiinko kirjoittaa numeroita vai ohjata kursoria. Nykyään kaikissa näppäimistöissä on nuolinäppäimet, joten on redundanttia ohjata kohdistinta numeronäppäimistöllä, jolloin numlock aiheuttaa ainoastaan turhaa monimutkaisuutta järjestelmään.

 5. En ole oikein ymmärtänyt, miksi jättivät pois mekaanisen capslock-näppäimen ala-asentoon jäämisen, sen päällä ollessa, kun USB näppiksiin siirryttiin.
  Joutuu siirtämään katseen näytöltä tai kirjoittaa jotain todetakseen tuon tilan.
  Tietysti näkövammaisilla on oma näppäimistö, mutta itsestäni on ainakin mukavampi tunnustelemalla todeta tuon päällä olo, vaikken 10-sormijärjestelmää käytäkään.
  Valo on toki hyvä lisä. Varmaankin on taloudellisempi ja huoltovapaampi toteutus.

 6. Itse ihmettelin tuota samaa Macin eject-nappulan viivettä kun se jonkun päivityksen yhteydessä muuttui, luulin jo että näppis tai dvd-asema on rikki tai käyttis solmussa. Ekassa tietokoneessani, MSX:ssä joskus 80-luvulla oli tuo käpslokki varustettuna valolla: http://www.z80.eu/sv728.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s