Matkahuolto ajaa käyttäjät huonompaan palveluun (vaiko sittenkin Destia?)

Tiettyine puutteineenkin Reittopas on mainio palvelu. Osa ongelmista on vieläpä ehditty korjata kirjoitukseni jälkeen.

Matka.fi vie saman ovelta ovelle -ajatuksen pidemmälle ja on tähän asti tarjonnut kätevästi opastusta kaupunkien välillä matkustamiseen ja yhdistänyt järkevästi yhteen palveluun niin juna- kuin bussivaihtoehdot. Tämä on ollut erityisen tervetullutta, sillä bussipuolella oli siihen asti jouduttu turvautumaan Matkahuollon antiikkiseen palveluun, joka ei paljoa eronnut edukseen paperisista aikatauluista. Liki päinvastoin: muistan joskus turhautuneeni, kun palvelu ei suostunut hyväksymään ”Turkua” tunnistetuksi paikaksi.

Enää Matka.fi ei toimi. Yrittäkääpä hakea vaikkapa yhteyttä Helsingistä Uuteenkaupunkiin, ja huomaatte, että matka kestää kahdeksan ja puoli tuntia. Junalla päästään kätevästi Turkuun saakka, mutta sen jälkeen on vuorossa bussimatka Mynämäen kautta Laitilaan. Muutaman Kukko-oluen kumottuaan matkalaisemme jaksaakin viettää loput viisi tuntia kävellen määränpäähänsä.

Taustalla on, että Matkahuolto ei enää luovuta tietojaan matka.fi:lle, sillä se haluaa käyttäjien käyttävän omaa vasta avattua reitinhakupalveluaan. Palvelu ei näytä rinnakkain junavaihtoehtoa – kukapa nyt kilpailijaa mainostaisi – eikä tarjoa Matka.fi:n joustavuutta hakea osoitteen mukaan. Ei, tokihan kunnon matkaaja tietää haluamansa pysäkin nimeltä. Myöskään paikallisliikenteen yhteyksiä palvelu ei osaa, vaan ne käyttäjän tulee selvittää itse. Kaikkiaan palvelu on toteutettu yksityiskohtiin menemättä kovin vanhanaikaisesti ja kankeasti.

Se niistä mash-upeista, kovin masentavaa tällainen. Matka.fi:n Ajankohtaista-osiossa [ikilinkit olisivat hyvästä] on asiasta maininta jo heinäkuulta.

Matka.fi palvelun pitkänmatkan bussiliikenteen reitityksessä puutteita.

Matka.fi palvelussa on 12.7 vaihdettu bussiliikenteen aikataulu-, kohde- ja reittitietojen lähdettä.

[– –]

Syynä uudistuksiin on Matkahuollon päätös lopettaa aikataulutietojensa toimittaminen Matka.fi -palveluun.

Toivottavasti palvelu saadaan kuntoon, ja toivottavasti Matkahuoltokin ottaa opikseen. Antaisin heille palautetta, jos suinkin löytäisin heidän sivuiltaan paikan, jonne sitä saa syöttää.

Via

[Lisäys: SÄ on käynyt asiasta keskustelua Matkahuollon kanssa ja kertoo kommenteissa, ettei asia ole aivan niin yksinkertainen. ”Eli Matkahuolto kertoo, ettei Matka.fi (Destia) hyväksynyt käyttöönsä Matkahuollon aikataulutietoja ja Matka.fi (Destia) ilmaisee saman asian niin, ettei Matjahuolto antanut sähköisiä aikataulutietojaan palvelun käyttöön.”]

9 kommenttia artikkeliin ”Matkahuolto ajaa käyttäjät huonompaan palveluun (vaiko sittenkin Destia?)

 1. Näyttävät saaneen jo homman kuntoon, sillä minä sain kulkuneuvollisen reitin Helsingistä Uuteenkaupunkiin.

  Tosin reittitietojen ilmansuuntatieto hieman hämäsi minua, koska yhdistin Lounas-sanan ruokailuun ja kello 16 oli aivan liian myöhäinen ajankohta siihen.

 2. Heips!
  Koska ystävällisesti viaat minuun, niin julakisenpa tässä viestinvaihdon, jota kävin tästä aiheesta Matjahuollon kanssa 2.8. (vastaus tuli sitten pikana heti seuraavana päivänä).

  (tästä alusta puuttu jokunen virkkeellinen yksityiskohtia, joita en tahdo julkistaa) …Olen vuoden verran käyttänyt aktiivisesti matka.fi-palvelua matkareittieni suunnitteluun. Sen avulla olen voinut kätevästi selvittää kaikki tarvitsemani julkisen liikenteen vaihtoehdot: matkat Helsingistä Turkuun, Turun sisäiset busit, Turun lähikuntien linja-autoyhteydet…

  Olen hyvin pahoillani, ettei Matkahuolto enää luovuta aikataulutietojaan matka.fi-palvelun käyttöön. Taustalla lienee pelko omien tietojen antamisesta kilpailijaksi mielletyn tahon käyttöön. Olisin suonut, että yhteistyötä olisi voitu jatkaa molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla.

  Nykymuodossaan matka.fi ei löydä linja-autoreittejä läheskään yhtä hyvin kuin ennen. Matkahuollon omat aikataulusivut taas eivät palvele läheskän niin monipuolisesti ja jouhevasti kuin matka.fi aikoinaan. Seurauksena on minun kohdallani, että jatkossa joudun yhä useammin turvautumaan omaan autoon julkisen liikenteen sijasta. Tämä on harmillista, sillä olen periaatteesta pyrkinyt käyttämään työmatkoillani julkista liikennettä ympäristösyistä, mutta myös voidakseni hyödyntää matka-ajat työntekoon.

  Vastauksensa
  Hei.
  Kiitos palautteestasi.
  Matka.fi:n palvelu on kokonaan Destian (entiseltä nimeltään Tieliikelaitos) hallinnoima palvelu, jossa Destia on päättänyt korvata Matkahuollon koko maan kattavat bussiliikennetiedot muulla tavalla kuin Matkahuollon kanssa sopien. Destia ei hyväksynyt 12.7. alkaen Matkahuollon aikataulutietoja Matka.fi:n tiedon pohjaksi.
  Valitettavasti Matka.fi:n puutteellinen aikataulutieto aiheuttaa bussiliikenteen asiakkaille monessa tapauksessa ylimääräistä vaivaa ja antaa jopa virheellisen kuvan koko Suomen bussiliikenteestä. Matka.fi:ssä olevien aikataulutietojen oikeellisuudesta vastaa ainoastaan Destia. Sisällöstä kannattaa olla suoraan yhteydessä Destiaan.
  Bussiliikenteen osalta tarkempaa tietoa löytyy edelleen Matkahuollon aikatauluhausta http://www.matkahuolto.fi sivuilta. Jos tiedät, että käytät ainoastaan bussiliikennettä, niin tarkat bussiyrittäjien vahvistamat aikataulut kannattaa hakea sieltä.
  Jatkossa olemme kehittämässä myös vastaavaa ovelta ovelle reitittävää palvelua omille nettivisuillamme.
  Yst terv.
  Juhana Nordlund, aikataulujärjestelmän ylläpito / tallennus
  Oy Matkahuolto Ab
  PL 111, 00201 HELSINKI
  Valtakunnallinen aikatauluneuvonta p. 0200-4000 (1,64 eur / puh + pvm)
  http://www.matkahuolto.fi mailto:aikataulupalvelut.helsinki@matkahuolto.fi

  Eli Matkahuolto kertoo, ettei Matka.fi (Destia) hyväksynyt käyttöönsä Matkahuollon aikataulutietoja ja Matka.fi (Destia) ilmaisee saman asian niin, ettei Matjahuolto antanut sähköisiä aikataulutietojaan palvelun käyttöön.

  Tuolloin Matkahuollolla oli vielä vanhat sivunsa. Noiden uusien kautta olen kyllä onnistunut löytämään myös kaupungin sisäisiä pysäkkejä. Esim. Kupittaa (Turku) ja Tuorla (Piikkiö) on löydettävisä klikkaamalla ensin Selaa lähtöpaikkoja -linkkiä, jonka takaa pompsahtaa pomppuikkunaan lista, jossa on linkkejä aakkostettuihin pysäkkinimiin, joista voi valita (kunhan tietää, mikä olisi lähin pysäkki!). Vaikka pyskit vielä löytää, tulee vastaukseksi: ei yhteyttä näiden pysllien välillä. Jippii, just tuollaista palvelua minä aina en ole halunnut!

 3. Mielenkiintoista. Olen saanut Matkahuollolta täsmälleen saman vastauksen eri henkilön lähettämänä. Tarkennusta perättyäni tuli seuraavaa: ”aikataulutiedostojen luovuttaminen on sopimuskysymys ja sopimukset tehdään sopien, molempia osapuolia kuunnellen ja ehdoista sopien. Olemme tarjonneet bussiaikataulutiedostoja matka.fi -hakuun.” Otapa tuosta selvää.
  Oleellista olisi saada matka.fi toimimaan uudestaan myös maaseutumatkoilla. Se oli todella jumalan lahja julkisilla matkustavalle ihmiselle.

 4. No niin, piti sitten kysyä ja viitata tähän kirjoittelluun. Matkahuolto ei siis halua rahoittaa matka.fi-palvelua vaan päinvastoin veloittaisi aikataulutiedoistaan.

  Ohessa matka.fi-palvelusta saamani vastaus:


  Kyseessä on ristiriita kustannuksista. Palvelua on tähän asti
  rahoitettu julkisin varoin eikä Matkahuollon ole tarvinnut maksaa
  mitään. Matkahuolto ei hyväksynyt uutta rahoitusmallia, jossa jokainen
  palvelusta hyötyvä taho osallistuu kustannuksiin. Päinvastoin,
  Matkahuolto vaati rahaa aikatauluistaan.

  Palvelun rahoittavat LVM, VR, Finavia, Merenkulkulaitos, YTV, ja
  muutamat kunnat. Myös näiden rahoittajien kannalta olisi epäreilua
  pitää pummilla matkustavia mukana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s