Arjen murheita Nokiani kanssa

Ehkä olen vähän lapsellinen, mutta päätin leikkiä hölmöä kuluttajaa ja marssia Nokian lippulaivaliikkeeseen kysymään, kuinka Nokian E65-puhelimeeni saisi samanlaisen toistuvasti ajastettavan ja usean erillisen hälytyksen päälle ymmärtävän herätyskellon kuin halvoissakin malleissa on. [Kirjoitin puhelimesta laajemmin kesällä, mutta merkintä on toistaiseksi palauttamatta varmuuskopiolta tuhon jälkeen.] Myyjä katsoi minua oudoksuen ja sanoi, että tokihan siinä sellainen on – älypuhelin ja kaikkea.

Selaili sitten aikansa valikkoja ja totesi, että ei siinä sellaista tosiaan ole. Uusia ohjelmistoversioita ei ole kuulemma julkaisun jälkeen tullut, joten paljoa toivoa ei annettu, että ikinä tulisikaan.

Totesin, että sitten sillekään ei liene tehtävissä mitään, että puhelimen kannen painikkeet lakkaavat toimimasta satunnaisesti eivätkä ala toimia ennen uudelleenkäynnistystä. Tämä tapahtuu ohjelmoitavassa pikapainikkeessa, johon olen asettanut gmail-ohjelman sekä puhelinmuistionapissa. Myyjä valitteli, mutta lohdutti, että pääsehän sinne muistioon sentään valikon kautta siirtymään.

Niin ikään kannessa sijaitsevien konferenssipuhelu- ja mikrofoninmykistysnappien mahdollisesta toimimattomuudesta en tiedä, kun en ole niitä kertaakaan käyttänyt. Kysyin samalla, olisiko näitä nappeja mahdollista asettaa tekemään jotain hyödyllistä, mutta vastaus oli odotettu ei.

Enpä mitään kostunut, mutta helpotti sentään hieman.

***

Puhelimessa on myös muutama muu outous. Joskus soittajan nimi ei näy puhelun tullessa, vaikka numero olisi luettelossa. Välillä puhelun aikana näkyy, kenen kanssa juttelee, välillä lukee vain puhelu 1 tms.

Erityisen ärsyttävää on myös jatkuva luvan kysyminen. En tiedä, voisinko jostakin sallia gmailin toimia, kun niin pyydän ilman, että painan OK. Asetuksissa vaihtoehdot ovat luokkaa kysy aina ja kysy 1. kerralla, mutta ilmeisesti kyselyä ei saa kokonaan pois. Opera mini kiusaa turhilla kysymyksillä vielä useammin. Gmailin käynnistyminenkin kestää sen verran kauan, että joudun odottamaan tyhjänpanttina monta sekuntia, ennen kuin voin painaa tuon OK:n.

Puhelin vaatii myös vahvistusta, kun käytän sitä modeemina ja aloitan yhteyden tietokoneeltani. En minä halua tällaista. Haluan pitää puhelimen taskussa ja aloittaa ja katkaista yhteyden tietokoneelta: samasta paikasta, missä käyttökin tapahtuu. Niin edellisellä Motorolallani kuin sitä edeltävällä SonyEricssonillani tämä onnistui. [Muokkaus: tämä on sentään mahdollista säätää asetuksista, ks. kommentit.]

Nokia-spesifi omituisuus on myös Valitse yhteysos. -pyyntö, joka tulee näkyviin mm. sen jälkeen, kun olen sanonut gmailille, että se tälläkin kertaa saa käyttää verkkoyhteyttä. Näkemäni vaihtoehdot ovat

Etsi WLAN-verkko
Elisa Internet
Elisa MMS
Elisa WAP GPRS
Langaton kotiverkkoni (ääkköset vääristyneenä)

En oikein tiedä, mitä nämä ovat, mutta jos valitsen Elisa Internet, homma toimii. Jos valitsen epähuomiossa Elisa MMS, saan ilmoituksen verkkovirheestä ja java.lang.Runtime.Exceptionin sekä odottamattoman vastauksen palvelimelta: 403.

Ja seuraavalla kerralla valikkoon tullessani äsken käytetty ja toimimattomaksi todettu Elisa MMS on jälleen automaattisesti valittuna. Hassua on, että MMS-viestiä lähetettäessä verkkoa ei joudu valitsemaan, eikä MMS-valinta ymmärtääkseni liity muihin palveluihin. Miksi sitä esitetään minulle tilanteessa, jossa se ei toimi?

Minusta puhelimen ei kuuluisi kysyä mitään vaan käyttää WLAN-verkkoa, mikäli mahdollista ja muussa tapauksessa mahdollisimman nopeaa puhelinverkkoa. Oletan, että iPhone tekee näin, mutta en ole päässyt perehtymään asiaan. Toisaalta WLAN tuntuu toimivan niin hitaasti muutenkin, että suurta tappiota ei syntyisi, vaikka Elisa Internet olisi käytössä automaattisesti, ellei toisin erikseen pyytäisi.

***

Ehkä olen vähän kohtuuton, kun pidän liian hankalana, että joudun painamaan kahdesti OK ennen kuin pääsen päivittämään postilaatikkoani. Ystäväni juuri kehui, kuinka kätevää on, kun kännykällä pääsee viimein lukemaan sähköposteja.

Hän käyttää puhelimen selainta mennäkseen yliopistonsa webmailiin ja kirjoittaa salasanan kännykän näppäimistöllä joka ainoa kerta kirjautuessaan sisään.

[Piakkoin aionkin kirjoittaa yliopistojen kamalista webmaileistä.]

13 kommenttia artikkeliin ”Arjen murheita Nokiani kanssa

 1. Tuo Nokialaisen nimen näyttämättömyys soitossa oli mullakin pariin kertaan ihmeteltävänä ja siihen näytti aina lopulta löytyvän se sama syy, jonka tuttu kertoi. Eli kun sama numero on koneella kahdesti, niin ei tiedä kumpaa näyttää ja jää sitten ilman nimeä. Joskus oli kontakti-tieto tallettunut vahingossa uusiksi, kerran löytyikin numero jotenkin simmiltä.

  Joten tuota kannattaa vilkaista. Vaikka se oletettu nimi/numero ensin muuttaa hetkeksi joksikin muuksi ja soittaa sieltä toimimattomasta nrosta ja katsoa näyttääkö sitten jotain.

 2. Kappas, tuosta on luultavasti kyse. Kopioidessani numeroita simmiltä puhelimen muistiin, tapahtui kaikennäköistä omituista, ja lopputuloksena saattoi hyvinkin syntyä duplikaatteja.

 3. Tuot esiin monia hyviä pointteja ja ärsyttävyyksiä, jotka ovat mielestäni yhä edelleen Nokian puhelinten suurimpia ongelmia. Kaikenlainen sekavuus ja hankaluus yhdistettynä säännölliseen muistin loppumiseen luo auttamatta mielikuvan huonosti viimeistellystä tuotteesta. Ollapa kanava, jota kautta saisi palautteen menemään oikealle taholle…

  Eilen sain MMS-viestin, johon päätin vastata tekstiviestillä. Puhelin tarjosi vastaamiseen vaihtoehdot ”Lähettäjälle” ja ”Tekstiviesti”. Niinpä niin.

 4. Mahdollista on, että ei ole edes olemassa tahoa, jonka vastuulla olisi pitää huolta, että asiat vain toimivat. Nokialla saatetaan vaikkapa ajatella, että access pointit ovat operaattorin asia, operaattorilla taas päinvastoin.

  Unohtui mainita, että käytän gmailia jo siksi, että en saanut sähköpostia toimimaan puhelimen omalla ohjelmalla. En tiedä, onko vika Elisan vai Nokian enkä, mistä asian kuuluisi selvitä. Toisaalta gmail tarjoaa ylivoimaisia etuja, kuten nopean haun koko viestiarkistosta.

 5. Eilen muuten huomasin sattumoisin, että ennakoiva tekstinsyöttö toimii eri tavalla kirjoitettaessa MMS-viestiä tai SMS-viestiä. Verkko-osoitteita kirjoitettaessa (Operassa) se ei taas toimi lainkaan.

  [Jos vaikka kirjailisin vastaan tulevat outoudet jatkossa näihin kommentteihin, niin tulevat jonnekin talteen.]

 6. Mitä meilisysteemeihin tulee, niin NSA:n suorittama viestien ylimääräinen varmuuskopiointi poisluettuna Gmail on tällä hetkellä suoraviivainen sähköpostin kuningas. Erityisesti nyt, kun palvelu alkoi tukea myös IMAPpia. Se rokkaa jouhevasti Noksun natiivin sähvöpostikikkurankin kanssa.

 7. Muissakin Nokioissa on noita ”kai näitä joku ensin koekäyttää?”-virheitä. Oma Nokia Classic aloittaa ystävällisesti musiikkia soitettaessa kappaleen aina alusta, kun soitintoiminto kytketään. Kysymys kuuluukin, kuinka sillä sitten kuunnellaan podcasteja ja äänikirjoja?

 8. Juttelin asiasta muiden käyttäjien kanssa ja sanoivat, että kyllä joissakin ohjelmissa voi säätää yhteys os.:n olemaan aina vakio. Käyttämissäni ohjelmissani ei sittenkään ilmeisesti joistain syystä voi.

  Kaikkiaan on hupsua, että menemällä ohjelmat sisältävään kansioon (jonka nimi vaihtelee puhelinmalleittain) ja valitsemalla ohjelman, ei voi muuttaa tätä asetusta, vaan tulee mennä samassa kansiossa sijaitsevaan Sovellusten hallintaan ja valita ohjelma täältä. Sovellustenhallinta on oma erillinen ohjelmansa, joten se on saattanut jäädä auki taustalle ja näyttää hämmentävästi jonkin toisen ohjelman tietoja valmiiksi sinne siirryttäessä.

  Ymmärrän tietenkin, että yhteyden ottoon lupaa kysyttäessä halutaan suojella ihmisiä vahinkokäytöltä ja suurilta laskuilta, mutta kun kaikki operaattorit nykyään tarjoavat mobiililaajakaistoja, voisi kuvitella, että olisi mielekästä tarjota mahdollisuus kyselyn poistamiseen.

  Toisaalta kuulin taannoin, että eräskin Nokialle(kin) käyttöliittymiä suunnitteleva henkilö oli vakaassa uskossa, että yhteyden avaaminen ilman erillisen OK:n vaatimista olisi peräti laitonta. Ei ihme, että sitä kysytään.

 9. Ainakin bluetooth-yhteyden hyväksymiskyselyn modeemikäytössä saa pois päältä paritettujen laitteiden valikosta (Menu > Connect. > Bluetooth > Paired Devices — viimeiseen pääsee oikealla nuolinäppäimellä Bluetooth-asetuksista). Valitse tietokoneesi luettelosta ja paina Settings. Valitse aukeavasta valikosta ”Set as authorised”.

  Nyt laiteluettelossa pitäisi olla tietokoneesi kohdalla oikeassa reunassa pieni lukon kuva ja sen pyytämät yhteydet sallitaan ilman kyselyitä.

 10. Kiitos vinkistä, Kimmo. Tuo selvisi minullekin, kun juttelin merkinnän asioista toisten kanssa, mutta unohdin kirjoittaa sen tänne.

  Fiksu ratkaisu tietenkin olisi, että samalla, kun puhelin pyytää vahvistusta, se tarjoaa vaihtoehdon ”älä kysy uudestaan” sen sijaan, että käyttäjä joutuu tonkimaan manuaalia tietämättä onko vastausta olemassa tai avautumaan asiasta internetissä. Myöskään bluetoothin asetuksissa ei taidettu kovin suoraan kertoa, mitä tuo valtuuttaminen tarkoittaa.

 11. Merkillisesti käy myös, jos on kaksi puhelinumeroa mallia esim 044X ja 040X (jossa X on siis sama). Nokialainen kuvittelee nämä samaksi numeroksi!

  On myös merkillistä, miksi pitää erikseen sanoa, että on ihan varma, että haluaa poistaa hälytyksen.

  Ja miksei yhteysryhmää voi valita automaattisesti?

 12. Matti, vahvistukset voisi useimmiten korjata peruutustoiminnolla. Nokialaisissa on niin hurjasti nappeja muutenkin, että jonkin niistä voisi hyvinkin muuttaa kiinteäksi peruutuspainikkeeksi.

  Ehdotan kynäpainiketta, jolla ei ikinä tehdä mitään.

 13. Kyllä kynäpainikkeelle on käyttöä kun kirjoittaa tekstiviestejä useammalla kuin yhdellä kielellä. Kynäpainikke taitaa myös olla ainoa mahdollisuus vaihtaa näppäimistö numerosyöttömoodiin. Eipä kyllä että useampia vaihtoehtoja tarvittaisikaan.

  Olen minä sen lisäksi ainakin kerran tainnut käyttää leikkaa-liimaa -toimintoa.

  Myös useita tiedostoja valitessa tarvitaan kynänappia (propsit tästä sinulle, vai olikohan se JCP:lle, koska luin siitä tässä blogissa), tosin N95-mallissa kynänappi ja neliohjainnappi ovat niin lähekkäin että minun nakkisormillani tämä yhdistelmä on melko hankala.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s