Ensituntuma iPod touchiin

iPod touchini saapui viimein. Luvassa pikaisia ensikommentteja.

Erittäin tiivistetty ensikommentti: vau.

touch

(Vasta tuon promokuvan myötä tulin kokeileeksi, että näytön voi tosiaan kiepauttaa vaakasuuntaan myös noin päin. Ylösalaisin se ei sentään käänny.)

Pidempi katsaus.

En ollut ehtinyt miettiä valmiiksi, joten käsky nimetä se tuli vähän äkkiä. Päädyin hädissäni Hipsuun, mutta pitää katsoa, alkaako jokin muu nimi tuntua paremmalta.

En osaa vielä kirjoittaa sillä kovin hyvin. Ä:n tuottaminen on hankalaa, ja merkistössä on jotain häikkää, sillä iPodin Safarissa Facebookiin kirjoitettu ä näkyy väärin viestin kirjoittamisen jälkeen.

iphone.facebook.com-osoitteessa sijaitseva iPhone-optimoitu versio Facebookista näyttää esimerkkiä siitä, kuinka mobiiliwebin kuuluu toimia. Sääli, ettei Opera mini osaa näyttää sivustoa oikein. Osaisikohan Nokian selain.

Näppäimistöön liittyy pikku bugi. Kirjainnäkymästä siirrytään numeronäkymään painamalla 123-nappia. Sieltä vastaavasti takaisin painamalla ABC. Jos näppäimistö on vaakasuuntainen, painike ei kuitenkaan muutu, vaan säilyy 123:na. Tämä on erityisen hämmentävää, jos numeronäppäimistöstä siirtyy edelleen erikoismerkkinäppäimistöön, sillä silloin päädytään tilanteeseen, jossa on allekkain kaksi 123-painiketta, jotka tekevät eri asiaa.

Näppäimistön ollessa näkyvissä näyttöä ei voi pyöräyttää pystystä vaa’aksi tai päinvastoin.

Isojen ja pienten kirjainten kirjoittaminen salasanoihin on hankalaa, sillä painikkeiden merkinnät ovat aina versaaleita, joten ainoaksi vasteeksi jää katsoa, onko shift-painike varmasti pohjassa.

Verkko-osoitteita kirjoitettaessa tarvittavat . ja / ovat hyvin tarjolla, mutta kirjautumisluukkuihin sähköpostiosoitetta syötettäessä ärsyttää, että pisteen ja @-merkin joutuu kaivamaan erikoismerkkinäkymästä.

Näppäintä painettaessa näkyviin ilmestyy lätkä, joka kertoo painetun kirjaimen, mutta nuo lätkät jäävät piiloon minun sormillani.

Pidempien verkkosivujen, vaikka blogien, lukeminen on hieman hankalaa, sillä tekstiä joutuu vierittämään sormella liu’uttamalla. On myös vaikeaa suorittaa vierittäminen ainoastaan pystysuuntaisesti. Kaipaisin varmaankin jotain tietokoneiden välilyöntipainiketta vastaavaa. Uskon yhä, että tekstin vierittäminen laitetta kallistelemalla saattaisi toimia.

En täysin ymmärrä, kuinka paljon selain suurentaa verkkosivua, kun sitä napauttaa kahdesti sormellaan. Tulokset tuntuvat vaihtelevan.

Haluaisin vaihtaa kappaleita jollain eleellä napin painamisen sijaan. En ole ehtinyt vielä paljoa perehtyä musiikkiominaisuuksiin. Kuulokkeet tuntuvat aiempia paremmilta.

Laite muistaa avoimet verkkosivut vielä tietokoneen kanssa synkronoinnin jälkeenkin. On kaikkiaan hurmastuttavaa, kuinka käyttäjän ei tarvitse ajatella, ovatko ohjelmat päällä tai eivät.

Taustakuva näkyy ainoastaan silloin, kun laite on lukittuna. Taustakuva on englanniksi Wallpaper, kuten Windowsisa, mutta ei Mac OS:ssä.

”Valmis” on vähän outo selite painikkeelle, joka lopettaa YouTube-videon katsomisen. Kaikkiaan YouTube-sovellus toimii mainiosti.

Gmailin web-versio toimii hankalahkosti Safarissa.

Kaikkiaan todella makea laite, ja lähes harmittaa, että siinä ei ole puhelinta. Perustelen iPhonettomuuttani itselleni kahdella järkisyyllä. Tarvitsen puhelinta tietokoneen modeemiksi, eikä iPhone osaa tätä. Lisäksi Nokia-puhelimeni yhdistyy sekä työpaikan että kotini kalenteriin ja pitää näin tiedot ristiin rastiin ajan tasalla.

4 kommenttia artikkeliin ”Ensituntuma iPod touchiin

 1. Hmm.. Touch alkoi kiehumaan kun testissä uuden nanon reunat osoittautuivat niin teräviksi, ettei sitä voi pitää kädessä. Harmi, sen näyttö olisi riittänyt videoiden katseluun. iPhonen perusteella touch olisi myös hieno surffilauta, mutta mobiilin surffauksen puute arveluttaa.. noh, soitin olisi se pääasia.

  Htc:n Windows mobile -kapuloista löytyy tuo tekstin vierittäminen laitetta kallistamalla. ”Äärimmäisen näppärää” kuulemma.

  Kokeilin ysivitosella tuota naamakirja-linkkiä, navigointipalkki latautui, mutta linkit eivät toimineet.

  Btw. Jostain syystä tämän blogin tekstikentät muuttuvat noksulla mustaksi kun yrittää kirjoittaa, joten teksti pitää copy-pasteta muistiosta. Ongelmaa ei ole muistaakseni ilmennyt muilla saman alustan blogeissa.

 2. Eipä E90:n selain paljon paremmin tuosta selviä.

  Vaan nytpä löysin netistä tiedon, jonka mukaan GReaderista on iPhone-versio. Saisikohan sen huijattua jotenkin näkymään myös muilla vekottimilla? En pikaisella googlauksella löytänyt urlia, jota kokeilla. (Voihan se vakoilla useragentiakin, mutta kannattaa kait kokeilla.)

 3. Safarilla se toimii ok tietokoneellakin. Mahtaako käyttää jotain selainspesifiä temppua.

  Nyt jonkin aikaa testailtuani sanoisin, että eniten ärsyttää, kuinka hankalaa laite on laittaa soittamaan kappaleita sekoitetusti. Valinta oli ennen vanhaan valikon päätasolla. Nyt saa mennä musiikkiin, sieltä kappaleisiin ja painaa sitten sekoitusta.

  Jailbreakme.com on hämmentävän helppo tapa avata laite, ja ohjelmien haku toimii uskomattoman kätevästi, jos vaikka miettii, kuinka hankalaa S60-puhelimiin on löytää ja noutaa ohjelmia, vaikka ne moisia virallisesti tukevat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s