iPod touch ja uudet interaktiomallit

iPhonen ja iPod touchin kosketusnäytöistä ja sensoriteknologiasta on pidetty melkoisesti meteliä. Coverflow toimii kiitettävän hyvin, listoja on hauskaa raahailla edestakaisin, ja valokuvia zoomailee ilokseen. Kellonaikoja pääsee pyörittelemään matkalaukun turvalukkoa muistuttavan rullan avulla, mutta valitettavasti monen sormen tunnistaminen ei toimi tuossa, vaan rullia voi pyöritellä vain yksi kerrallaan.

Kolmansien osapuolten ohjelmat esittelevät uusia nokkelia ja toimivia elepohjaisia vuorovaikutusmalleja. Yksi tunnetuimmista lienee kiihtyvyyssensoria hyödyntävä Labyrinth (YouTube-video), joka tuo perinteisen kallisteltavan kuulalabyrinttipelin iPodille. Tuntuma on mainio ja toteutus kaikkiaan konstailematon. Vielä hienompaa toki olisi, jos grafiikka olisi kolmiulotteista ja kuvakulma kääntyisi kallistelun mukaisesti reaaliajassa.

Toinen tunnettua reaalimaailman toteutusta jäljittelevä sovellus on Sketches-piirto-ohjelma (YouTube-video). Minä osaan piirtää sormellani vielä huonommin kuin kynällä, mutta sovelluksen juju ei olekaan piirtämisessä, vaan tuhoamisessa. Piirustukset poistetaan laitetta ravistamalla kuin aikoinaan etch-a-sketch-laiteessa.

[Minä en koskaan osannut piirtää sellaisellakaan. Pidin edemmän sellaisesta piirtolelusta, jossa oli oranssi kynä ja kaksi oranssi leimasinta sekä kahva, jolla näyttö lanattiin puhtaaksi.]

Hurmastuttava on myös iBlackjack-niminen korttipeli. Siinä pyydetään lisää kortteja kopauttamalla pöytää kahdesti – aivan kuten oikeallakin kasinolla. Kun ollaan tyytyväisiä, vedetään vastaavasti reaalimaailman eleen tapaan sormella vasemmalta oikealle.

Tap Tap Revolution lipsuu jo hieman huumorin puolelle. Tanssipeli Dance Dance Revolutionista [sukupolvien kuilu menee siinä, missä vaiheessa DDR lakkaa viittaamasta itä-Saksaan] nimensä saaneessa pelissä naputetaan sormea tahdissa Guitar Heroa etäisesti muistuttavan käyttöliittymän avulla.

Joissain puhelimissa ravistelua käytetään myös varsin intuitiivisesti uuden satunnaisen musiikkikappaleen aloittamiseen. Nähtäväksi jää, kuinka eri eleet vakiintuvat käyttöön ja millä merkityksillä. Marjut linkitti tähän liittyen hiljattain kiinnostavaan kokoelmaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s