Elämyksistä voimaa viestintään

– Design on tapa toimia, asiakasymmärrystä ja innovaatiota. Se ei ole organisaation koristelua vaan strateginen valinta, Music Export Finlandin (MUSEX) johtaja Pauliina Ahokas lataa Elonmerkin avauspuheenvuorossaan.

Suomalaisen musiikkiteollisuuden vientiorganisaatiossa design-haasteet liittyvät paljolti viestintään. Suomalainen musiikki myy yhä paremmin ulkomailla, mutta imagoon liittyy yhä tahroja. Kaikille suomalainen musiikki ei tuo mieleen mitään, joillekin syntyy metsäläinen mielikuva.

– Viestintä ei ole koskaan irrallaan myynnistä – ja se on koko organisaation tehtävä, Ahokas muistuttaa.

Haasteena on viestiä, että suomessa musiikkialalla on poikkeuksellisen hyvä koulutustaso. Lisäksi toimintaympäristö ja työkulttuuri ovat kunnossa. Ahokas huomauttaa, että havainnot ovat hyvin linjassa maabrändityöryhmän tulosten kanssa.

Elämyksellisyydellä esiin

– Olen experience economy -ajattelun kannattaja. Ja niin olette tekin, Ahokas kertoo tuttua tarinaa tarinoiden ja tunteisiin vetoavuuden merkityksestä informaatiotulvan tyrskyissä. Henkilökohtaiset tapaamiset ja oivalluksen hetket ovat yhä tärkeämpiä.

Tässä hengessä MUSEX järjesti viime vuonna Is This It -tapahtuman, jonne kutsuttiin 90 musiikkialan ihmistä keskustelemaan ja ideoimaan. Omaa väkeä kiellettiin varta vasten myymästä omia tuotteitaan – tehtävä oli myydä itseään ja ajatuksiaan.

Tapahtuman konkreettinen kuvaus jäi Ahokkaan esityksestä harmittavan ohueksi, mutta tulokset olivat tietty loistavia. Maine parani ja ideoitakin syntyi.

– Vastaavalla tavalla tämän vuoden Elonmerkissä on otettu opiksi ja varattu enemmän tilaa kohtaamisille, Ahokas kertoo ja kehottaa moikkaamaan vieruskavereita ja vaihtamaan käyntikortteja.

Seuraavassa hetkessä hän seisoo edessäni käsi ojossa. Nousen kömpelösti ylös kone sylissäni.

Esittäytymiskeskustelu venyy. Salissa porisee kiihkeästi useamman minuutin ajan. Eiköhän tästä tule virkeä seminaaripäivä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s