Uutispalvelujen rasittavimmat ongelmat

Yhä suurempi osa uutisista luetaan nykyään erilaisilla mobiililaitteilla. Usein juttuihin löydetään sosiaalisen median linkitysten perusteella. Siihen nähden, kuinka arkipäiväisestä asiasta on kyse,  kokonaisuuteen liittyy yllättävän paljon kitkaa. Tässä kokoelma päivittäisiä ärsytyksen aiheita.

Mobiiliversion pakko-ohjaus

Onko pahempaa kuin uutispalvelu, joka ohjaa käyttäjän väkisin rajoitettuun mobiiliversioon vain siksi, että käytössä sattuu olemaan puhelin? On hyvinkin: uutispalvelu, joka avaa linkatun uutisen sijaan mobiiliversion etusivun, jolta ei edes löydy haluttua juttua. Tämä on edelleen hämmentävän yleistä suurehkoissakin julkaisuissa. Aivan kuin olisi yllättävä poikkeustapaus, että uutiseen tullaan suoraan linkin kautta. Turhan usein myös iPad ohjataan katsomaan puhelimille suunniteltua näkymää, vaikka täysversio saattaisi toimia paremmin.

Jatkuva kysely mobiiliohjauksesta & saatavilla olevan sovelluksen mainostus

On kurjaa joutua joka kerta vastaaman kysymyksiin mobiilisivulle siirtymisestä. Vielä rasittavalla dialogilla toteutettuna.

En myöskään halua koko ruudun kokoisia mainoksia, jotka kertovat, että uutispalvelu tarjoaa myös sovelluksen. iOS-maailmassa Applen tarjoama smart app banner lienee suositeltavin tapa mainostaa sovellustaan. Sekin olisi hyvä toteuttaa niin, että jos sovellus on jo asennettu, banneria klikkaamalla avataan sovelluksessa sama artikkeli, joka on auki selaimessa. (Esim. Taloussanomien kanssa me teimme näin.)

Sisällöltään karsittu mobiiliversio

Haluan mobiiliversiolta käyttämälleni laitteelle optimoidun käyttöliittymän, mutta en karsittua sisältöä. En ymmärrä, miksi vaikkapa HS olettaa, etten haluaisi lukea uutiskommentteja puhelimellani. [Joo, minä tykkään lukea kommentteja. Etenkin peukuttelu on palkitsevaa.]

Pitkään opetettiin, että mobiilisivujen tulee olla karsittuja täysversiohin verrattuna. Tämä pätee yhä yleensä ominaisuuksien määrään, mutta mieluusti haluaisin nähdäkseni saman sisällön, jos se vain laitteella luontevasti toimii.

Olen sikäli eri linjoilla kuin Nielsen, joka neuvoi viime vuonna tekemään mobiiliversiosta karsitun paitsi toiminnoiltaan, myös sisällöltään. Kirjoitus keräsi myös useampia vastalauseita, joihin Nielsenkin vastasi, muttei muuttanut perimmäistä kantaansa.

Mobiiliversioden käyttökelvottoman pienet kuvat

Puhelimella uutisia lukiessaan voi lähes aina luottaa, että jos juttuun liittyy infografiikkaa, sitä ei pysty lukemaan. Mobiiliversioissa ei ole tapana linkata erikseen pelkkään kuvaan, jota voisi zoomailla ja raahailla, vaan käytäntönä on tyytyä automaattisesti muussattuun esikatselukuvaan.

Kyselyt paikannuksen sallimisesta säätietojen vuoksi

Seurasin Hesariin vievää linkkiä Facebookissa. Ennen kuin pääsen lukemaan, joudun vastaamaan irrelevanttiin kysymykseen. Jatkuvasti.

Seurasin Hesariin vievää linkkiä Facebookissa. Ennen kuin pääsen lukemaan, joudun vastaamaan irrelevanttiin kysymykseen. Toistuvasti. Nappikin voisi olla vähän helpommin osuttava siihen nähden, kuinka usein sitä pitää painaa.

HS tuntuu kysyvän jatkuvasti, haluanko paikantaa itseni, jotta saisin näkyviin säätietoja. En halua. Tavallisesti en halua paikantaa itseäni siksi, että tulin lukemaan uutista enkä katsomaan säätä. Säätietoja katsoessani en yleensä halua paikantaa itseäni, sillä olen Helsingissä ja sivut näyttävät muutenkin oletuksena Helsingin sään. Mistä tämän saa kytkeä pois?

Vaakasuuntainen vieritys ja teennäinnen sivutus

Tämä näkyy menneen yhdeksi Hesarista purnaamikseksi, mutta jo tietokoneella vieritän paljon mieluummin tavallista tekstimassa pystysuunnassa kuin taiteilen rujosti palstaan taitetun sivusuunnassa liikkuvan toteutuksen kanssa. Puhelimessa tämä toimii vielä pykälää hankalammin.

Ymmärrän, että palstoituksella pyritään tekemään juttu enemmän paperilehden tuntuiseksi ja sitten arvokkaammaksi, mutta on ironista, jos lopputulos toimii alempiarvoista verkkoversiota huonommin.

Linkkien välilehtiin avaamisen estäminen

Kirjoitin tästä aiemmin kokonaisen tekstin. Haluaisin pystyä valitsemaan etusivulta kiinnostavat uutiset, avata ne välilehtiin ja siirtyä sitten sulattelemaan saalistani. HS:n verkkolehden lisäksi tämä jää onnistumatta useimmista varta vasten uutisten lukemiseen tarkoitetuista sovelluksista. Tuntuu yllättävältä, ettei tätä käyttötapausta haluta tukea laajemmin.

Olematon marginaali sekä tauhka tekstin ja vasemman laidan välissä

On hankalaa lukea tekstiä, joka alkaa tasan näytön reunasta. Etenkin, kun teksti ei sijaitse siirrettävässä ikkunassa vaan on kiinni fyysisen näytön reunassa. Myös leipätekstin vasemmalle puolelle asetetut valikot ja nostolaatikot häiritsevät keskittymistä jo isommalla näytöllä. Pienellä näytöllä ne pahimmilaan pakottavat vierittämään näyttöä edestakaisin sivusuunnassa.

Jutun sulkemisen hankaloittaminen

En tiedä, onko pyrkimyksenä saada käyttäjät pyyhkimään uutisten välillä sen sijaan, että sulkisivat uutisen, mutta ei ole kiva idea mahdollistaa jutun sulkemista ainoastaan sen yläreunasta niin, että lukemisen jälkeen joutuu kelaamaan takaisin ylös päästäkseen pois. Onneksi HS:n uutissovellus mahdollistaa nykyään jälleen jutun sulkemisen myös pyyhkäisemällä takaisinpäin.

Sivun zoomaamisen estäminen

Mobiiliselaimet osaavat ilahduttavan hyvin tunnistaa tekstipalstoja. Kaksoisnapauttamalla zoomi sovitetaan automaattisesti sopivaksi tekstin lukemiseen. Tämä on usein tarpeen, jotta kirjaimet saa näkyviin luettavan kokoisina. Samalla sivupalkin turhan sälän saa piiloon ja voi paremmin keskittyä lukemiseen.

Sivun tekijä voi halutessaan estää zoomaamisen. Uusi Suomi on jostain syystä päättänyt tähdä näin iPadilla, eikä oikean laidan palkista pääse millään eroon. Mahtaako tämä johtua huolesta, että mainokset jäävät muuten piiloon.

Videoissa riittää tilaa epäonnistua

Mobiililaitteilla videot eivät usein ole ongelma: ne vain eivät näy. Avuliaasti uutispalvelut silti linkkaavat Adoben sivuille Flashiä asentamaan. HS on onneksi saanut videonsa näkyviin myös mobiiliyhtensopivassa muodossa, mainio juttu.

Videoiden hankaluus ei valitettavasti rajoitu mobiililaitteisiin. Yksi tapa vaikeuttaa videoiden katselua on laittaa ne pyörimään ja mekkaloimaan heti kun sivun avaa taustalle uuteen välilehteen. Kun uutisia avaa nopeasti useita ja puskurointiin menee aikansa, ikinä ei tiedä, mistä välilehdestä meteli kuuluu. [Yhä on myös uutisia, joiden otsikosta on maltettu jättää pois avulias Katso video -varoitus.]

Yleensä piilossa lymyävän välilehden meteli kuuluu mainoksesta. Niitä tapaa olla noin minuutin edestä, vaikka videoleike olisi kuinka lyhyt. Jos yrittää katsoa toisen videon, näkee samat mainokset uudestaan. Televisiossa mainosten ja hyötysisällön rajaa säädellään jotenkin, mutta suomalaisilla uutissivustoilla tilanne on niin huono, että harvoin jaksan katsoa videoita lainkaan.

Aivan liian usein videouutisissa ei myöskään tekstissä avata otsikkoa enempää, mitä videossa tapahtuu, jolloin lopputulos jää mysteeriksi.

2 kommenttia artikkeliin ”Uutispalvelujen rasittavimmat ongelmat

  1. Hyvä artikkeli. Näihin ilmiöihin törmää jatkuvasti. Mm. MTV3 karkoittaa iOS-käyttäjät tehokkaasti sivuiltaan kun joka pahuksen kerta kun siellä käy niin joka käänteessä aukeaa dialogi ”http://m.mtv.fi haluaa käyttää nykyistä sijaintiasi”. Niin jurppii sitä koko ajan tökkiä sormella…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s