VR:n verkkokauppa ohjaa ostamaan kalliimman lipun

VR:n verkkokaupassa päätyy helposti vahingossa maksamaan lipuistaan liikaa, jos ostaa lippuja sekaisin aikuiselle ja opiskelijalle. Huomatkaa siis tämä.

Tarkoituksena oli ostaa liput aikuiselle ja opiskelijalle. Lähdin ensin ostamaan lippua vahingossa pelkälle aikuiselle sillä en huomannut, että lisämatkustajat olisi pitänyt valita jo ensimmäisessä vaiheessa. Automaatissa ne valitaan vasta myöhemmin. Niinpä sain nähdäkseni yksittäisen aikuisen lippujen hinnat. Etukäteen ostettuna hintaan sai mukavasti pienen alennuksen: esimerkkitapauksessa lippu maksoi 25,70, kun perushinta olisi ollut 32,13. (Matkan tiedot muutettu.)

aikuislippu

Aikuiselle edullisin lipputyyppi oli tällä kertaa ennakkolippu.

Palasin edelliseen vaiheeseen ja lisäsin opiskelijamatkustajan mukaan. Tämän jälkeen lipputyypin valinta kohdistui automaattisesti peruslippuun, sillä opiskelijalla se on edullisempi kuin ennakkolippu.

Kun opiskelijalippu lisätään mukaan, aikuisten lipun tyyppi muuttuu ennakkolipusta kalliimmaksi peruslipuksi.

Kun opiskelijalippu lisätään mukaan, aikuisten lipun tyyppi muuttuu ennakkolipusta kalliimmaksi peruslipuksi.

Jatkoin matkaa paikkojen valitsemiseen. Vasta maksuvaiheessa aloin ynnäillä, että alennukseni näkyi kadonneen jonnekin. Näin se oli: valitessani opiskelijalipun tyypiksi peruslipun, tulin samalla valinneeksi myös aikuislipun peruslipuksi ja menetin ennakkoetuni.

25,70 € + 16,07 € = 41,77 €, mutta VR tarjosi hintaa 48,20 €.

opiskelijalippu

Opiskelijalla peruslippu on edullisin, sillä ennakkolipusta ei myönnetä opiskelija-alennusta.

Pienen tutkimisen jälkeen huomasin, ettei minulla ilmeisesti ollut keinoa ostaa eri matkustajille eri tyyppisiä lippuja. Jouduin poistamaan toisen matkustajan kokonaan ja ostamaan hänelle lipun toisessa välilehdessä. Ja vielä uudestaan, sillä ensin törmäsin tällaiseen näkyyn.

Teema 2012

Teema 2012 jatkuu myös vuonna 2013

Valitsemalla paikat käsin sain kuin sainkin varattua vierekkäiset paikat erillisille varauksilleni. Maksuvaiheeseen siirryttäni tapahtui jotain evästetaikuttaa ja yhtäkkiä molemmat liput olivatkin yhdessä ja samassa ostoskorissa. Sain lopulta liput hankittua ja alennukset hyödynnettyä, mutta heikompaa olisi voinut hirvittää matkan varrella. Oli onni onnettomuudessa, että ensimmäisellä kerralla en huomannut lainkaan matkustajavalintaa. Muuten aikuisen edullisempi ennakkolippu olisi mennyt minulta kokonaan ohi. Todellisella reitilläni säästö oli vielä jokusen euron parempi.

Veturin tarpeettoman vaikea kirjautuminen

Tulin samalla liittyneeksi VR:n Veturi-ohjelmaan, jotta sain hankittua menomatkan lipun 15 eurolla. Mukava alennus, mutta on hämmentävää, kuinka vaikeaksi Veturiin kirjautuminen on tehty. Ainakin viimeisen viiden vuoden ajan palveluissa on huomattu hyödyntää kirjautumiseen sähköpostiosoitetta: se on automaattisesti uniikki ja se muistetaan.

Huonompi vaihtoehto on käyttäjän valitsema käyttäjätunnus, sillä haluttu tunnus ei kuitenkaan ole ikinä vapaana ja harvoin tarvittavien palveluiden tunnuksia on vaikea muistaa. Oliko se tällä kertaa Matias315 vai Matias317? Käyttäjätunnuksen hyvä puoli on, että se on tyypillisesti sähköpostiosoitetta lyhyempi kirjoittaa. Siksi esimerkiksi Twitter tekee viisaasti antamalla käyttäjän kirjautua joko käyttäjätunnuksella tai sähköpostiosoitteella. Twitterissä tunnus on niin suuressa roolissa, että useimmat muistavat sen, mutta jos se pääsee unohtumaan, sähköpostiosoite toimii silti.

VR on sittenkin valinnut vaihtoehdoista huonoimman: kahdeksan merkkiä pitkän satunnaisen numerosarjan. Pidä se nyt sitten mielessä.

Kirjautuakseen täytyy opetella ulkoa asiakasnumero.

Kirjautuakseen täytyy opetella ulkoa asiakasnumero.

Lisäkiusana salasanassa ei sallita erikoismerkkejä, joten tavallisesti käyttämäni kaavat salasanojen keksimiseen eivät täällä toimi. Lopputuloksena on palvelu, jossa en muista sen paremmin käyttäjätunnustani kuin salasanaani. Aivan kuin Finnair Plus. Tiedä vaikka benchmarkia olisi haettu juuri sieltä.

Jotain hyvääkin

Kirjoitin kauan sitten tavasta, jolla VR tapasi sulkea verkkokauppansa yöksi. Se suljetaan edelleen, mutta nyt siitä ilmoitetaan viisaammin jo ennakkoon. Varoitus näkyy kuvakaappausten keltaisissa laatikoissa.

 

Kylläpä VR:ää onkin tässä blogissa ehditty ruotia:

7 kommenttia artikkeliin ”VR:n verkkokauppa ohjaa ostamaan kalliimman lipun

 1. Tuo VR:n verkkokauppauudistus on pelkkä vitsi. Palvelu huononee ja hinnat nousee.

  Viime viikolla koetin ostaa automaatista kahta opiskelijalippua. Muuten meni oivallisesti, mutta kosketusnäytöltä on äärimmäisen vaikea valita paikkoja, vaikka kuinka klikkailisi oikeaan kohtaan. Näytölle ilmaantuu hiiri, joka liikkuu sormesta noin 2-3 senttiä lounaassa. Koitapa siinä sitten klikkailla vaikeaan kulmaan asennettua näyttöä. Annoin lopulta automaatin arpoa paikat ja sainkin oivalliset paikat: vaunussa oli 31 astetta lämmintä. Way to go VR!

 2. Jaakko, kosketusnäytön kursori on tosiaan hassu juttu. Kummastelin sitä itsekin taannoin automaattia arvioidessani.

  Keiju, onhan yhtiömuodossakin ongelmansa, mutta uskoisin, että tällä kertaa oli kyse vain huolimattomasti suunnitellusta käyttöliittymästä.

 3. Niin, no kirjoitin tuossa linkittämässäni blogitekstissä, että ”VR uhkaa monipuolistaa lipunhinnan määräytymisperiaatteita entisestään, millä lienee myös selvä funktio: ihmiset eivät pysy ajan tasalla lipunhinnoista, maksavat epähuomiossa kalliimpia hintoja kuin toivovat ja virheistään ’viisastuneina’ pyrkivät hysteerisellä vimmalla ostamaan lippunsa etukäteen”. Minusta tämä vaikuttaa nyt samanlaiselta juonimiselta rahantekemiseksi. En esitä mitään salaliittoteoriaa, muistutanpa vain periaatteesta, että kun kapitalismia lähdetään tekemään, tavoite on voiton maksimointi. Ruokafirmat lisäävät eineksiinsä hevosenlihaa, kun sitä saa halvalla ja helpolla; rakennusliikkeet teettävät lastulevyseinäisiä elementtitaloja maksaen ulkkarityöläisille neljän euron tuntipalkkaa; VR laskuttaa asiakkailta enemmän kuin heillä olisi halu ja oikeus maksaa. Asiat voi nähdä irrallaan kokonaisuudesta, mutta kun ymmärretään kokonaisuus, alkaa tapahtua.

 4. Itse törmäsin samaan ongelmaan käyttöliittymässä kun selvitin ylikalliin lipunmuutoksen hinnanmuodostusta. Kyseinen case löytyy VR:n facebook-sivulta, melkoinen hv-vastaus tuli Valtion Rautateiltä. Halvempi ennakkolippu jäänyt lukuisia kertoja hyödyntämättä kun olemme aktiivisesti reissanneet aikuinen+opiskelija-kombolla 2½ vuoden ajan…

  Parastahan tässä oli se että asiakaspalvelijan mukaan lippujen ostaminen erikseen ei ole vippaskonsti vaan suositeltu tapa toimia. Tämä suositus ei kuitenkaan ole nähtävästi edes VR:n oman henkilökunnan tiedossa, kun lipunmyyjä ei myynyt puolisolleni halvempaa ennakkolippua. Entä miksi puolisoni edes asioi lippuluukulla? No koska muutoksia ei tietenkään voi tehdä etänä…

 5. Kaukaloikäisen lipun osto on myös tehty jännäksi. Ensin pitää ymmärtää että 0-6 vuotiaalle pitää valita paikaksi juniori 6-16v, jolloin peruslippu muuttuukin maagisesti perhelipuksi. Perhelippua taas ei saa kuin normihintaisena (yhden aikuisen hinta), ennakkolippu onkin yllättäen kahden aikuisen ennakkolipun hintainen. Mikä idea tässäkin on.

 6. Tänään yritin ostaa vyöhykelipun Hyvinkää – Lentoasema.
  Maksoin , sain kuitin sähköpostiin.
  Kuitenkaan lippua , jolla saa matkustaa , ei ilmaantunut.
  Soitin ja kysyin asiaa , kuulemma lippu pyörii jossain.
  Olin jo autolla joutunut lähteen liikkeelle joten kysyin saako rahat takaisin (8€).
  Saan , jos maksan uuden lipun ja täytän kaavakkeen..
  Eli , soitan puhelun VR 2€ maksulliseen numeroon + ajan autolla kentälle + maksan 50€ parkkia + ostan lipun junaan , jota en voi enään käyttää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s