2 Nokia vs. Apple -myyttiä

Ylen uutinen iPhonen suosiosta Suomessa on levinnyt kiihkeästi kaikkiin uutislähteisiin, vaikkei Sonera vieläkään suostunut antamaan tarkkoja tietoja laitteen myyntimääristä. [Huhujen mukaan väitetty 50 000 laitetta saattaa sekin olla alakanttiin – mutta huhuja nyt voi keksiä tarvittaessa lisääkin.] Uutisia on myös kommentoitu ahkerasti jo vuosikausia käytetyillä argumenteilla.

Vaikka tämän blogin piti olla tauolla, kunnes saan pari hommaa valmiiksi, en malta olla kommentoimatta kahta toistuvaa väitettä.

1. iPhone on hyvä multimedialelu, mutta peruskäyttö – puhelut, tekstarit ja sähköpostit – toimivat Nokialla paljon paremmin.

iPhone on puhelimena parempi kuin yksikään käyttämäni Nokia tai muu laite. Moni pikkujuttu on toteutettu huomattavan kätevästi.

iphone during call

Kaiutinpuhelun saa päälle yhdellä painalluksella kesken puhelun. Vastaavasti käy mykistys. Aiemmissa puhelimissani vähintään jompaa kumpaa on saanut kaivella valikoista. Kesken puhelun on helppo mennä tekemään muita asioita tarvitsematta murehtia, kuinka puheluun pääsee takaisin.

Kun kirjoitan puhelinnumeron numeronäppäimistöllä, numero ryhmitellään havainnollisesti ja kirjoitetaan niin suurilla numeroilla, etten joudu tihrustamaan. Jos kirjoitan numeron, joka löytyy muistiosta, puhelin kertoo heti, kenelle olen soittamassa. Tämä säästää monelta nololta tilanteelta.

Oma numero näkyy ylimpänä puhelimuistiossa. Pieniä hyviä yksityiskohtia on paljon.

[Lisäys] Unohdin kokonaan visuaalisen puhelinvastaajan, joka on nimenomaan tavallista puhelinkäyttöä parantamaan kehitetty ominaisuus. Sen sijaan, että joutuisi odottelemaan, kun vastaaja lukee viestit hankalasti yksi kerrallaan, ne näkee puhelimessa listana ja voi kuunnella juuri sen minkä haluaa. Tuo ei toimi suomalaisilla operaattoreilla, joten en siksi sitä muistanut. [/Lisäys]

Vastaavasti tekstiviestit tehtiin iPhonessa ensimmäistä kertaa oikein. Kun saan uuden viestin joltakulta, olen oletettavasti kiinnostuneempi aiemmasta hänen kanssaan käymästäni viestinvaihdosta kuin muista hiljattain saamistani viesteistä. iPhone järjestää viestit vastaanottajan mukaisiksi keskusteluhistorioiksi. Nykyään näin tekevät monet muutkin puhelimet. Sikäli kiinnostavaa, ettei sähköpostiin tarjota tällaista ryhmittelyä. [Paitsi että näköjään iOS 4 tuo tämänkin, hyvä.]

Silti sähköpostikin on hyvä. Se tekee tehtävänsä ja ennen kaikkia toimii saumattomasti. Virtuaalinäppäimistö häviää ainoastaan parhaimmille täys-qwerty-laitteille.

Gmail-tunnuksien syöttäminen kertaalleen riittää. Exchange-serveri on toiminut sekin kuin ajatus kun vain sain selvitettyä oikeat asetustiedot. N97:n kanssa ongelmia riitti enemmänkin eikä e61 suostunut hakemaan Exchange-viestejäni sen jälkeen, kun oli sen kerran tehnyt. Globaalin inboxin puuttuminen on toki ollut typerää. Onneksi sekin viimein saadaan uudessa ohjelmistoversiossa.

Täytyy myöntää, että joissain Nokioissa kaiutinpuhelun ääni on laadukkaampi ja voimakkaampi, mutta muilta osin en ymmärrä väitteitä, joiden mukaan iPhone olisi jotenkin ylivoimaisen huono puhelinkäytössä.

2. iPhonen ansiot ovat markkinoinnissa ja hypessä, teknisesti se on vanhanaikainen.

On totta, että alkuperäisestä iPhonesta puuttui 3G-yhteys, vaikkei älypuhelimia ollut enää vuosiin nähty ilman 3G:tä. Myös alkuperäinen kamera oli kovin vaatimaton.

Sitä vastoin iPhonen näyttö oli julkaisuhetkellään markkinoiden kärkeä. Sen kiihtyvyysanturi toimi kunnolla eikä vain sinne päin. Sen kosketusnäyttö oli ensimmäinen, jota viitsii oikeasti käyttää. Suoritin oli poikkeuksellisen nopea, jotta animaatiot saatiin toistumaan nykimättä. Kyllä Apple on panostanut tekniikkaan – se on vain priorisoinut tekniikkaa, joka on suoraan sidoksissa käyttökokemukseen. Muut asiat on katsottu toissijaiseksi ja niitä on päivitelty vaiheittain. iPhone on kiertänyt omaa tietään, mutta uusi nelosversio alkaa olla kova tekijä jo vähän joka saralla.

Ja tekniikkaan panostamista se on tietty toimiva softakin, vaikkei siitä bullettia boksin kylkeen saisikaan.

Nokialla on toimittu toisin. Mahdollisesti hyvätkin laitteet rampautetaan viimeistään alitehoisella raudalla. Tero Lehto analysoi aihetta hiljattain hyvin.

***

iPhone 4:n julkistustilaisuuden feedejä seuratessani tuumin täynnä fanipoikauskoa, että huh, nyt alkavat olla tekniset speksitkin sitä luokkaa, että luulisi mussutuksen loppuvan. Mutta ei, Hesarin ensimmäisissä kommenteissa tuumittiin, että laite on huono, koska sillä ei voi mökillä ollessaan hakea uutta firmistä digikameraan.

Negatiivisten kommenttien keskittyminen Suomeen saa huolestumaan tosissaan. Jos noin moni vielä tässäkin vaiheessa vähättelee iPhonen menestystä käyttäjien tyhmyydellä ja mainosmiesten oveluudella, se ei lupaa hyvää.

[Lisäys] Tietty sittemmin esiin tulleet iPhone 4:n antenniongelmat kuulostavat katastrofaalisen nololta, mutta eivät varsinaisesti liity alkuperäiseen aiheeseen.[/Lisäys]

5 kommenttia artikkeliin ”2 Nokia vs. Apple -myyttiä

 1. Olen samaa mieltä että Applen kriitikot ovat harvinaisen omituista porukkaa monelta osin. Olen samaa mieltä myös Nokian kurjasta tilanteesta ja todella käsittämättömästä systeemisestä käyttäjäkokemuksen merkityksen aliarvioinnista. Mutta ei Apple nyt mikään palvonnan kohde kaikille voi olla. Itse en esimerkiksi ymmärrä ollenkaan sitä että miten fanipoikakultti voi olla näin vahva vaikka Apple toteuttaa samaa tilapäisen monopolin strategiaa kuin Microsoft 90-luvulla. Applesta voi paljon ottaa opiksi vaikka siinä että joskus kannattaa keskittyä asioihin joissa muut eivät näe arvoa. Ja myös siinä että keskittyminen kannattaa viedä loppuun asti niin heimon synnyttäminen on mahdollista. Mutta muuten Apple on iso korporaatiojärkäle jonka perustehtävä on tehdä rahaa omistajilleen.

  Minua itseäni ihmetyttää esim Drupal campin kaltaiset tilaisuudet joissa laajat joukot kokoontuvat ylistämään avoimen koodin ja avoimen internetin demokratisoivaa vaikutusta – ja silti kaikilla on iphonet, macbookit ja ipadista vouhotetaan kuin uudesta barbie-nukesta konsanaan.

  Ymmärrän Apple-palvonnan käyttäjäkokemusnäkökulmasta mutta en laajempaa fanipoikakulttia jossa ihannoidaan systeemiä kuin uskontoa. Se ei ole sitä feature ja teknologiafriikkiyttä parempaa, mielestäni.

  Kirjoituksen pointtisi kyllä ymmärrän hyvin kun N97:lla tätä kirjoitan. Suomen pitää päästä insinöörikeskeisyydestään. Mutta mielestäni Apple on vain vähiten paha vaihtoehto tällä hetkellä.

 2. Niin, fanipoikaryhmittymiä taitaa tosiaan olla aika lailla, kun lähtee perkaamaan. Apple-fanit, UX-fanit, OS-fanit, tekno-fanit ja mitä lie.

  Kuulun itse mieluiten UX-fanipoikakulttiin ja kannatan Applea tästä näkökulmasta, mutta en sokeasti muuten (enää…). Vastaavasti en itse pidä avointa lähdekoodia itseisarvossa, jos se tuottaa kurjia lopputuloksia. Jo avoimuuden puute Applen tapaan rajoittaa käyttäjiä syyttä suotta, se ärsyttää suuresti, mutta kokemus ajaa edelle.

  Applea on viime aikoina vertailtu edelliseen kukoistuskauteen ja muistutettu, että silloin tuli Windows ja vei pelin ja nyt saman voi tehdä Android (Nokiaa ei nähdä uhkana..). On kysytty, mikä Jobsia vaivaa, kun ei opi virheistään. Jossain pohdittiin kenties naiivisti, että ehkä Jobs ei pelaakaan maailmanvalloituspeliä vaan samaa peliä kuin viimeksikin: hän haluaa tehdä mahdollisimman hyvän tuotteen ja uskoo pääsevänsä siihen pitämällä systeemin suljettuna.

  Niin pitkään, kuin tällä tavalla saavutetaan paras kokemus, minun ei auta kuin pysyä mukana. Olkoonkin sitten, että Jobs päättä puolestani mitä tarvitsen tai en. Vaihdan pois kyllä, jos joku tekee saman paremmin ja vapaammin, mutta voi olla, että koheesio vaatii kontrollia.

 3. Hieno artikkeli, vielä jos se ymmärrettäisiin täysin täkäläisissä firmoissa. Itse olen kääntynyt Apple-vastaisesta näkökulmasta melkein fanboy-asteelle. Syy edelliseen oli aiemmassa kommentissa mainittu walled garden -rahastussysteemi, mutta kokeiltuani iPhonea se vain oli pakko-ostos. En vieläkään osaa käyttää N97:aa – mieluummin opettelen rakettitiedettä kuin käytän aikani puhelimen toiminnan opetteluun. Tosin en juurikaan miellä laitetta puhelimeksi, kun käytän sitä kymmeniä kertoja enemmän netin surffaamiseen.

  Retrevon sosiaalisen median kulutukseen liittyvä kyselytutkimus nostaa iPhonen käyttäjät erityiseen asemaan, mutta luultavasti kyse on vain siitä, että kyseisellä laitteella web-palvelujen käyttäminen on vain helpompaa. Olisi hauska nähdä Android-tyyppien vertailuluvut; Froyo lienee jo raskaan sarjan haastaja iPhonelle.
  http://www.retrevo.com/content/blog/2010/03/social-media-new-addiction%3F

  Mielenkiintoinen visio tulevasta ja syistä nykyisiin kehitysvalintoihin:
  http://www.antipope.org/charlie/blog-static/2010/04/why-steve-jobs-hates-flash.html

 4. Onhan se selvää nykypäivänä, että ilman loistavaa käytettävyyttä ei matkapuhelin voi menestyä. Se on aivan se ja sama minkälaista rautaa takaa löytyy, jos asiakasta rupeaa ällöttämään heti ensikosketuksella. Olenkin iloinen siitä, että Nokia otti kumppanikseen Microsoftin, sillä tuo WP7 on ainakin omien testien perusteella osoittautumassa ihan päteväksi järjestelmäksi. Vielä kun saadaan muutama kunnon päivitys kasaan ja kaikki ominaisuudet 2010-luvulle niin avot! Kyllä kelpaa taas kohta ostaa uusi nokialainen…

  Terveisin,
  N900:n käyttäjä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s