Usean kohteen valinta listasta

Tarkoitukseni oli purnata käytettävyydeltään järkyttävistä työpaikanhakulomakkeista, mutta aihe on niin laaja, etten taida joutaa tällä erää. (Sanon silti, että jopa suututti, kun Sataman flash-lomake päätti kesken kaiken tyhjentää kaiken syöttämäni ja muuttua silkaksi valkoiseksi sivuksi. Back-painike oli luonnollisesti disabloitu. En ole vielä koonnut itseäni niin, että olisin palannut tuonne)

Jatkan sen sijaan samassa yhteydessä mieleen tulleesta seikasta. Check boxien ja radio buttoneiden erot tunnutaan ymmärrettävän ilahduttavan hyvin niin kehittäjien kuin käyttäjien piirissä, alustasta riippumatta. Radio buttoneista voi valita kerrallaan vain yhden, check boxeista useampia vaihtoehtoja.

check radio

Sen sijaan ei ole lainkaan selvää, voiko listasta valita yhden vai useamman kohteen. Jos useampia vaihtoehtoja voidaan valita, tämä tapahtuu Windowsilla klikkaamalla kohdetta ctrl-nappi pohjassa, Macillä vastaavasti komento-klikkaamalla. Shiftin avulla onnistuu molemmilla alustoilla yhtenäisen alueen valitseminen. Tämä on kuin piilotettu oikotie, mutta mikä on tavallinen, näkyvissä oleva ja löydettävä tapa? Sitä ei ole. Yhtenäisen alueen voi valita intuitiivisesti raahaamalla, mutta kahden erillisen kohteen valitsemiseen ei ole muuta keinoa kuin oikean näppäimen arvaaminen.

Listan ulkoasu ei myöskään anna minkäänlaista vihjettä siitä, voiko kohteita valita useampia. Macilla oletusarvoinen avaa-dialogi antaa avata useampia kohteita, Windowsista en muista. Avaa-dialogin lista näyttää sittenkin aivan samalta kuin lista, joka sallii ainoastaan yhden valinnan.

open dialog

Outoa, että noinkin perustavanlaatuinen käyttöliittymäkomponentti on jäänyt näin epämääräiseen tilaan. Enkä väitä, että ratkaisu olisi suinkaan triviaali. Kuinka te tekisitte usean kohteen valinnasta löydettävämmän ja indikoisitte, että kohteita voi valita vain yhden tai useamman?

8 kommenttia artikkeliin ”Usean kohteen valinta listasta

 1. usean valinnan listassa on tosiaan huono affordanssi, pitää vaan tietää miten sitä käytetään. Kaksoislista (valittavissa olevat ja valitut erillisinä listoina vierekkäin) toimii useimmiten hyvin, vaikka valittavissa olisi hyvinkin paljon asioita.

  Tuo tiedostonavausdialogi on mielestäni siinä mielessä huono esimerkki, että koko dialogin ajatus on oikeastaan aika turha: dokumentin tai useamman avaaminen muokattavaksi toimii hyvin joko tuplaklikkaamalla tai raahaamalla dokumenttilistasta haluamansa ohjelman pääikkunan (tai ikonin) päälle.

  Useamman tiedoston valita liittynee useimmiten siihen, että halutaan välttää open-dialogin avaaminen erikseen kutakin tiedostoa varten. Mutta miksi ko. dialogin pitäisi olla modaalinen? Milloin on toisaalta oikeasti perusteltua antaa avata vain yksi dokumentti kerrallaan?

 2. En itsekään käytännössä ikinä käytä avaa-dialogeja, mutta otin sen esimerkiksi, sillä se sattui ensimmäisenä mieleen. Myös tallenna-dialogeista voisi koettaa päästä eroon. Ymmärtääkseni dialogit tulivat käyttöön aikana, jolloin moniajo ei vielä toiminut eikä kokonaista tiedostoselainta voitu pitää käynnissä yhtä aikaa ohjelman kanssa. Tosin pikkuhiljaahan koko tallentamisesta ollaan pääsemässä eroon.

  Mac OS X 10.3:ssa avaa-dialogit kehittyivät jotenkin ja tiesin sen toki ennakkoon, mutta muistin uutuuden olemassaolon vasta pari kuukautta systeemiä käytettyäni, kun jostain syystä avasin avaa-dialogin.

 3. Joo, jo olisi aikakin ajatuksen tasolla unohtaa tallentaminen (=keskusmuistin ja pysyvän muistin synkronointi) ja siirtyä julkaisemiseen (tehdyt muutokset tulevat näkyviin muillekin). Tällainen ratkaisu toki korostaa undo/redo -ominaisuuksien hyvä tai huonoja puolia.

 4. Tulee väkisinkin mieleen, että miksi ihmeessä listasta ei valita useampia valintoija ihan vain klikkaamalla niitä? Mitä hyötyä on siitä, että klikatessa listan kohtaa edellinen valinta katoaa? Taitaa olla jäänne ajoilta, jolloin valintaa liikuteltiin näppäimistöltä.

  Nykyäänkin näppäimistö on toki tärkeä säilyttää, mutta sitä varten voidaan katkoviivalla esitettää listassa fokus-kohta, ja listan elementin valinta tapahtuisi sitten vasta välilyönnillä. Ja jotta yksittäisen kohdan valinta listasta olisi edelleen nopeaa, enter voisi sitten olla yhdistetty ”valitse tämä & suorita”.

 5. Kysymyshän on lähinnä kontrollien ulkonäöstä; pelkkä lista valittavia rivejä jättää epäselväksi, onko kyseessä lista checkboxeja vai lista radiobuttoneita (eli voiko valita monta vai vain yhden), kun ei noita symboleja ole piirretty näkyviin. Toisinaan ne on, jolloin epäselvyyttä ei ole (ks. vaikka Mac OS X:ssä System Preferences → International → Input Menu). Tällöin myöskään shiftin tms. käyttöä ei tarvita, ja tilanne on Ilarin kuvaaman kaltainen.

  Kyseessä ei ole ihan 1:1 mäppäys, sillä useinhan valintalista sisältää drag-(and-drop)-mahdollisuuden, mikä taas on checkboxin ja radiobuttonin affordansseille vieras. Pitäisi kai kehittää uusi kontrolli, jonka visuaalinen suunnittelu toisi esiin tämänkin puolen? Varmaan pieni visuaalinen twisti vanhaan versioon ajaisi asian.

  Mitä tulee open- ja save-dialogeihin, Alan Cooperin About Face 2.0, luku 13 ”Rethinking files and save” kuvaa selkeästi miten näiden ongelmat olisi helppo korjata, jos joku uskaltaisi olla erilainen. En ole lukenut kirjan vanhempaa laitosta, mutta toivon että tuota ei siinä vielä ollut – muussa tapauksessa toivo tilanteen parantumisesta lähitulevaisuudessa lienee turha.

 6. Macin omppu näppäinhän on se nappi, jota windowsin puolelle on kopioitu ctrl näppäimeen (esim copy/paste ominaisus) ja niimpä Mac monivalinta toimii omppu näppäimellä. Viestistä tulee vaikutelma kuin se ei onnistuis lainkaan, vaan voisi valitan vain shift pohjassa vierekkäisiä kohteita?

 7. ”ia vaihtoehtoja voidaan valita, tämä tapahtuu Windowsilla klikkaamalla kohdetta ctrl-nappi pohjassa, Macillä vastaavasti komento-klikkaamalla.”

  Ompun virallinen nimi on ”komento”, ja juuri tuohon viittaan tuossa. Pointti on, että se on näkymätön ja luonteeltaan oikotiemäinen tapa tehdä asia, mutta löydettävissä olevaa keinoa ei ole olemassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s