Valitse kieli, valitse alue

Harmikseni huomasin Ponssen päivittäneen sivustonsa. Ennen vanhaan etusivulla oli kolme lippusymbolia: Suomen lippu, Ruotsin lippu ja Yhdysvaltain lippu. Näistä Suomen lippu näytti sivuston sisällön suomeksi, Ruotsin lippu ruotsiksi ja Yhdysvaltain lippu vei yhdysvaltalaisille sivuille, joiden sisältö oli englanniksi.

Kaikki varmasti tietävät, ettei lippuja pidä mennä sotkemaan kieliin, mutta tämä oli jo ennätyksellistä. Valitettavasti minulla ei ole kuvakaappausta, sillä Ponssen vanha etusivu oli flashiä, eikä Wayback Machine ilmeisesti arkistoi sitä.

Nykyisellä sivulla on valikko, josta saa edelleen kovin sekavasti valita alueen ja kielen, mutta on tämä sentään hieman parempi. Tervetuloa vain. No, eipä ole huolta, että sivusto muutenkaan täyttäisi satunnaisen Björklundin tsekkilistaa.

ponsse

ponsse2

Hiljattain belgialaista junalippua ostaessani vastaani tuli järkevä sivusto, jossa kysyttiin erikseen kieli ja oleskeluvaltio, sillä valtiolla oli vaikutusta tilattujen lippujen toimitusmahdollisuuksiin, ja belgialaisiin juniin ostetaan paljon lippuja myös Ranskan, Hollannin ja Saksan puolelta. Oleskeluvaltio taas ei vielä suoraan kerro kieltä Belgian ja Hollannin tapaisissa maissa, ja saksassa majaileva turistikin saattaaa haluta varata lippunsa englanniksi. Jotain sivuston sekavuudesta tosin kertoo se, etten nyt äkkiseltään enää löydä mainittua sivua….

Raivostuttavia ovat muuten myös kaikki kansainväliset firmat [esim. Nokia], jotka eivät päästä tutkimaan tuotteita ennen kuin on suostunut valitsemaan oikean maanosan ja tietyn valtion. En minä ole kiinnostunut valtioista, haluan vain linkata tiettyyn malliin. Ja tietenkin tuotesorttimentti ja mallinimetkin vielä vaihtelevat maittain.

[Ihmettelinkin, että Ponssen etusivu näytti luokattoman rumalta, mutta se on vain täysin rikki Safarissa. Camino näyttää kunnolla. Jos siis outoja kuvakaappauksia kummastelette.]