Ruisrock-sovellus – vaikeinta on selvittää kavereiden sijainti

Kirjoitukseni IXDA Helsingin Futurice -vierailusta lähti hieman käsistä, joten saan sen palasiin. Ensin vuorossa Janne Käki ja Ruisrock 2011 -sovellus.

Isäntäyritys Futurice esiteltiin iskevästi. ”Teemme sovelluskehitystä rahasta”, kalvolla kerrottiin ja luvattiin että liikkeelle päästään tarvittaessa kolmen rivin speksillä.

Ensimmäinen varsinainen puhuja oli Janne Käki, joka toimii Futuricen pää-iOS-kehittäjänä. Innokkaammat App Storen seuraajat tuntevat Jannen myös Stop Map Helsinki ja Routeclock-sovellusten tekijänä. Sovelluksissa on pyritty visualisoimaan joukkoliikenteeseen liittyviä tietoja uudella tavalla. Visualisoinnista kertoi myös Jannen esitys.

Janne kertoi tarinan avaruussukkula Challengerin tuhosta. Onnistunut sukkulan laukaisu on lukemattomien parametrien summa. Aiemmista laukaisuista oli kerätty tarkat tiedot, mutta ne esitettiin typerällä avaruusrakettiaiheisella kuvaajalla niin että oleellinen informaatio jäi piiloon. Jos data olisi esitetty järkevämmässä koordinaatistossa, olisi ymmärretty paremmin, kuinka paljon laukaisupäivän kylmyys lisäsi epäonnistumisen todennäköisyyttä.

Tarkoituksenmukaisen visualisoinnin Janne nosti myös Ruisrock 2011 -sovelluksen onnistumisen perustaksi. Aika liikkuu vasemmalta oikealle, esiintymislavat sijaitsevat toisiinsa nähden päällekkäin. Ja mikä ettei se voisi näyttää kitaralta ja kun se kerran näyttää kitaralta, niin olisihan kieliäkin hyvä voida soittaa.

Suunnitteluprosessi oli ollut kevyt. Suunnittelijaporukka oli brainstormannut tovin, mitä tietoja festareilla olleessaan kaipaisi. Ohjelma, tieto esiintyjistä, paikkojen sijainti, oma sijainti, kavereiden sijainti. Koska verkot tapaavat mennä festareilla tukkoon, sovelluksesta päätettin tehdä riippumaton ulkomaailmasta. Näin kavereiden sijainnin selvittäminen jäi tällä kertaa pois, mutta muihin tarpeisiin pyrittiin vastaamaan mahdollisimman hyvin.

Olen joskus miettinyt, että festarialueille voisi kiinnittää wlan-tukiasemia roskiksiin ja sen sellaisiin ja niiden avulla voisi toteuttaa jonkinmoista paikannusta, vaikka puhelinverkko jumittaisikin. Ehkä tämäkin tarve joskus tyydytetään.

Janne kertoi vielä jälkeenpäin sydäntäsärkevän tarinan Flow-festivaaleille tekemästään versiosta samasta sovellusrungosta. Sovelluksen tekeminen jäi sen verran viimetinkaan, että näytti todennäköiseltä, ettei Apple ehtisi hyväksyä sitä kauppaan ennen festareiden alkua. Vetoomukset eivät auttaneet, vaan sovellus jäi jumittamaan Applen hyväksyntäjonoon festariviikonlopun ajaksi. Niinpä Janne jakeli sovelluksen kehitysversiota halukkaille, jotka toimittivat hänelle puhelimensa UDID-koodin. Voisiko Flow-sovellukselle enää soveliaamman undergroundia jakelutapaa toivoakaan.

– Joo, kyllä Flow-festareille on oma sovellus. But you’ve probably never heard of it.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ruisrock-sovellus – vaikeinta on selvittää kavereiden sijainti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s