Jyrkkien käyrien puolesta

Kävin keväämmällä toisaalla keskustelua siitä, mitä kummaa ohjelma-arvostelijat mahtavat tarkoittaa puhuessaan ohjelmiston jyrkästä oppimiskäyrästä [steep learning curve]. Kuvaajan akseleita ei tavata koskaan eksplisiittisesti määritellä, mutta jos kuvitellaan x-suunta intuitiivisesti ajaksi ja y-suunta taitotasoksi, jyrkkä käyrä tarkoittaa nopeaa opittavuutta.

Asia tuli tänään jälleen esille palatessani Nielsenin Usability Engineering -kirjan pariin. Sivulla 28 on seuraava kaavio:

oppimiskayra

Tässäkin kuvassa nähdään, että aloittelijoita silmällä pitäen suunnitellussa systeemissä suuri osa oppimisesta tapahtuu nopeasti. Havainto ei tietenkään ole mitenkään uusi, myös Wikipediassa on aihetta sivuava artikkeli, jossa todetaan:

both concepts are opposite to the popular notion that a ”steep” learning curve means that something is hard to learn. In fact, a ”steep” learning curve implies that something gets easier quickly.

Jotta jyrkkä käyrä saataisiin tarkoittamaan vaikeasti opittavaa järjestelmää, taitotaso tulisi laittaa x-akselille ja y-akselille vastaavasti aika, tai kenties ennemmin oppimisen eteen tehty työ. Mutta tällaisen kuvaajan tulkitseminen on ainakin minulle hyvin epäluontevaa, koska yleensä nyt on tapana laittaa riippumaton muuttuja x-akselille.

Valitettavasti jyrkkä oppimiskäyrä lienee niin laajalti juurtunut käsite, että kyseessä on jälleen yksi maailman virhe, jolle me besserwisserit saamme tyytyä huokailemaan voimattomina.

[On kaikkiaan hyvin turhauttavaa, kun kieleen mennään lanseeraamaan epämääräisiä käsitteitä. Minä en myöskään ikinä tiedä, onko kyse myönteisestä vai kielteisestä asiasta, jos jokin menee alamäkeä enkä ymmärrä, miksi tulee sanoa jonkun suhtautuvan alentuvasti, kun hän varsinaisesti suhtautuu alentavasti.]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s